Bij Overlijden Bel Direct - 085 303 15 66 info@ster-uitvaart.nl

‘Het gaat niet om ons, de achterblijvers. U denkt misschien: waarom is Nathaniel niet hier, bij ons? Waarom is hem de tijd niet gegund om te genieten van zijn talent? Dat denk ik ook, met verbittering. Toch doet het er niet toe. Hij is er geweest, hij heeft bestaan. Dáár zouden wij aan moeten denken. Onze levens zijn door zijn aanwezigheid onnoemelijk verrijkt. Het klinkt als een vloek, maar ik probeer zo te denken. Dankbaar dat hij bestond, dat ik in mijn nadagen zijn spel heb kunnen horen, zijn stem. Dat doet pijn. Maar de gedachte aan hoe hij werkelijk was is het enige van belang’.

Dit citaat komt uit de roman ‘De thuiskomst’ van Anna Enquist. De heer Hartland biedt woorden van troost aan Elizabeth, de moeder van Nathaniel die zij verloor toen hij pas 17 jaar was.

De dood, het feit dat we allemaal een keer komen te overlijden, we denken er liever niet aan. En dat is begrijpelijk, we vieren liever het leven. Toch kan het geen kwaad er eens een keer bij stil te staan. Om na te denken over je eigen uitvaart of die van je vader of moeder die nu toch echt ouder aan het worden is. Als je een en ander alvast op papier zet, bespaar je je naasten een boel stress en hoofdbrekens als het eenmaal zover is.

Ga maar na, voor een bruiloft trekken we rustig een jaar uit om het te organiseren. Een uitvaart moet in vijf à zes dagen geregeld worden. Hoe fijn is het dan als er al wat op papier staat, als een soort leidraad of uitgangspunt.

Zelf heb ik lang gedacht dat denken aan de dood, de dood over me zou afroepen. Inmiddels weet ik dat dit echt niet zo is. In plaats van me ervoor af te keren, heb ik het tegenovergestelde gedaan. Ik heb me erin ondergedompeld als het ware, door de opleiding voor uitvaartbegeleider te gaan volgen. Het is een mooi en boeiend vak.

Bij Ster willen we graag een bijdrage leveren om de dood uit de taboesfeer te halen. Uit ervaring weten we dat het juist fijn is als van tevoren al over een en ander is nagedacht en vastgelegd. Wilt u daar wat hulp bij dan kunt u altijd een afspraak met een van ons maken. Ik zou zeggen: schroom niet om uw gedachten erover te laten gaan!

Warme groet,
Merlijn Berkhout

De foto bovenaan is een nagespeelde scene tijdens een van mijn lessen op de uitvaartopleiding.