Bij Overlijden Bel Direct - 085 303 15 66 info@ster-uitvaart.nl

Het is heel typisch; als men een uitvaart moet organiseren voor een overleden dierbare, wordt het in de meeste gevallen een “standaard” uitvaart in een aula met koffie en cake toe. Máár, als iemand zijn eigen uitvaart mag uitschetsen, wijkt het juist af van de gebaande paden! Reden te meer om jouw wensen goed te bespreken met naasten of om deze zelfs vast te laten leggen.

Volop in rouw en ziek van verdriet is het lastig beslissingen nemen en keuzes maken. Hoe vaak wij als uitvaartplanners ook een uitvaart met een persoonlijke touch opperen, men kiest meestal toch de voor de makkelijkste route; die van een gangbare uitvaart. Terwijl er tal van mooie opties zijn die een uitvaart veel persoonlijker maken en het leven van de overledene beter eren en vieren. Zo is die laatste herinnering aan jouw dierbare des te mooier.

Uiteraard is een uitvaart aan een aantal wettelijke regels gebonden, maar er is veel meer mogelijk dan men denkt. (Bijna) alle elementen van een uitvaart zijn te personaliseren. Zo is een kist helemaal niet verplicht, en is bijvoorbeeld een ecologische lijkwade of rieten mand een mooi vervangend omhulsel. Deze kan zelfs vervoerd worden met een rouwbakfiets. De opbaring voor de condoleance, al dan niet gewenst, kan ook in een vlindertuin. Of heb je wel eens aan de stamkroeg gedacht? Ook een uitvaartdienst zou daar kunnen plaatsvinden. Een dienst al varende door de Amsterdamse grachten naar het crematorium, en vervolgens met zijn allen uit eten in het favoriete restaurant? Ballonnen of knuffels in plaats van bloemen? Waarom niet! Deze opties hoeven niet duurder te zijn dan de traditionele uitvaarten. In sommige gevallen is het zelfs goedkoper; voor de dure aulahuur kunnen namelijk veel goedkopere alternatieven worden gevonden.

De verschillende culturen in Nederland brengen talloze uitvaarttradities met zich mee. En die neemt men van elkaar over. Want waarom zou je goede ideeën niet lenen? Zo wordt bij een Surinaamse uitvaart de overledene in de kist vaak door dansende dragers naar het graf gedragen. Dit wordt vaak nog ondersteund door een live (drum)band. Sommige culturen vinden juist het fysieke afscheid een belangrijk ritueel en laten de laatste verzorging door ritueelbegeleiders doen. Hier komt soms drank, gezang en veel tijd bij kijken. Bij anderen gaan weer de rouwdiensten tot diep in de nacht door.

Bij Ster kun je terecht met al jouw wensen, hoe onconventioneel ook! We denken graag met je mee over de mogelijkheden. Ook een vastlegging is mogelijk; alles wordt zorgvuldig besproken en we zorgen dat de wensen en kosten gedurende de jaren up to date blijven. Dit scheelt jouw nabestaanden een hoop nare beslissingen in een periode die op zich zelf al moeilijk genoeg is. Zie dit stukje ontzorgen als een cadeautje aan jouw nabestaanden. Bel of mail gerust voor meer informatie.