Bij Overlijden Bel Direct - 085 303 15 66 info@ster-uitvaart.nl

Veelgestelde Vragen

Waarom Ster Uitvaartplanners?

De Ster-voordelen op een rij
• U kunt 24 uur per dag op ons rekenen
• Altijd dezelfde uitvaartbegeleider die u in alles bijstaat
• Transparantie betekent bij Ster Uitvaartplanners één basistarief voor onze dienst en geen verborgen provisies.
• Bij Ster Uitvaartplanners kunt u uw toekomstige wensen in een uitgewerkt voorstel laten vastleggen. 
• Ster Uitvaartplanners werkt alleen samen met gerenommeerde en erkende toeleveranciers en staat garant voor hun kwaliteit
• Al onze uitvaartplanners zijn gecertificeerd. 
• Bij Ster Uitvaartplanners kunt u altijd terecht, ongeacht waar u verzekerd bent.
• Bij Ster Uitvaartplanners draait het alleen om u en uw dierbare. 

U bent onze Ster!

Wie verzorgt de aangifte bij de gemeente?

In geval van een overlijden geeft de arts die het overlijden heeft vastgesteld twee papieren af (het A en het B briefje). 
Met deze documenten kan door de uitvaartbegeleider, aangifte gedaan worden aan de Burgerlijke Stand. Maar uiteraard is het ook mogelijk om als familie dit zelf te verzorgen. De gemeente geeft bij de aangifte een tweetal documenten af, te weten het originele bewijs van overlijden, dat voor de nabestaanden is en het verlof tot begraven of cremeren. Dit verlof heeft de uitvaartondernemer nodig.
Zonder dit document zal een overledene namelijk niet tot de begraafplaats of het crematorium worden toegelaten.

Binnen welke termijn moet een uitvaart plaatsvinden?

Een uitvaart dient te geschieden niet voor de eerste 36 uur na het overlijden en uiterlijk de zesde werkdag na het overlijden. 
Voor groeperingen die, bijvoorbeeld op grond van hun geloof zoals bij moslims, de uitvaart eerder dan 36 uur willen laten plaatsvinden dient via de Officier van Justitie toestemming tot vervroegd begraven/cremeren gevraagd te worden. Indien in speciale gevallen, bijvoorbeeld bij overkomst van familie uit het buitenland, de uitvaart later dan de zesde werkdag moet plaatsvinden dient via de Officier van Justitie een uitstel aangevraagd te worden.

Moet een opbaring altijd in een rouwcentrum plaatsvinden?

Opbaring kan in een rouwcentrum of verpleeghuis plaatsvinden, maar een opbaring in het woonhuis kan ook. Bij de opbaring in een woonhuis kan gekozen worden voor opbaring op een bed waarbij gebruik gemaakt wordt van een koelplaat (bedkoeling) of opbaring in een kist waarbij gebruik gemaakt wordt van een kistkoeling. De benodigde materialen voor een thuisopbaring regelen wij voor u. Wel is het belangrijk om te bekijken of de woning geschikt is voor een thuisopbaring. Hoge portiekwoningen zonder lift of woningen met zeer nauwe doorgangen of bochten kunnen problemen geven.

De locatie van opbaring is dus bepalend voor de mogelijkheden. Onze Uitvaartplanners kunnen u vertellen of de gewenste locatie geschikt is. Ster Uitvaartplanners zal altijd alles in het werk stellen om aan uw wensen te voldoen.
Ook als het iets minder makkelijk is.

Is het toegestaan om zonder kist te begraven?

Het is toegestaan om een overledene zonder kist te begraven. Wel dient een lichaam altijd omhuld te zijn, bijvoorbeeld door een lijkwade. Tevens dient u er rekening mee te houden dat er, bij een begrafenis, voor de gang over de begraafplaats, altijd gebruik gemaakt dient te worden van een kist. De overledene kan dan bij het graf uit de kist genomen worden en in het graf geplaatst worden. De kist dient dan vervolgens ook weer afgevoerd te worden. Hier zijn veelal dus wel extra kosten aan verbonden.

In verband met de milieuwetgeving is het noodzakelijk dat kenbaar gemaakt wordt wat voor omhulsel voor het lichaam gebruikt wordt. Dit aangezien niet alle materialen verbrand mogen worden of goed afbreekbaar zijn in de grond. Ster Uitvaartplanners kan u alles vertellen over de verschillende soorten lijkwades en heeft een samenwerking met betrouwbare partners die deze leveren.

Mag je bij de verbranding van een overledene aanwezig zijn?

Bij veel crematoria bestaat de mogelijkheid na afloop van de dienst de overledene te begeleiden naar de verbrandingsoven. 
Dit dient echter vooraf aangevraagd te worden bij het crematorium. Dit kan echter wel slechts met een beperkt gezelschap. 
Dit heeft te maken met de grootte van de ruimte waar de ovens gevestigd zijn. Om de veiligheid te garanderen van de belangstellenden die mee gaan naar deze ruimte mag het hier nooit te vol zijn. Desgewenst kan de Uitvaartplanner van Ster u meer vertellen over de mogelijkheden van het betreffende crematorium.

Wat gebeurt er met de as na een crematie?

De as wordt standaard door het crematorium, een maand bewaard na de crematie. Na deze maand ontvangt u van het crematorium een bericht dat de as wordt vrijgegeven. Aan het crematorium dient schriftelijk kenbaar gemaakt te worden wat er daarna met de as zal gaan gebeuren. Verstrooien op land of op zee, bijzetten in een urnentuin, een urnenmuur of in een bestaand familiegraf, verwerken in een kunstvoorwerp of sieraad, het kan allemaal. Daarnaast is het tegenwoordig ook toegestaan de as op te halen bij het crematorium en thuis te bewaren of op een later tijdstip tot verstrooiing of bijzetting over te gaan.

De as kan, indien gewenst, ook al binnen de eerste maand na de crematie vrijgegeven worden. Hiervoor dient echter toestemming aangevraagd te worden bij de Officier en derhalve zijn daar ook administratiekosten aan verbonden.

Uitvaartverzekeringen, hoe regel je de uitkering?

Bij een overlijden dienen uitvaartverzekering(en) op naam van de overledene ingezonden te worden aan de betreffende maatschappij(en) samen met een bewijs van overlijden onder vermelding van een rekeningnummer. Veelal wordt dit verzorgd door de uitvaartonderneming die de uitvaart verzorgt. Het is mogelijk dat de verzekeringsmaatschappij tevens om een verklaring van erfrecht vraagt. Deze verklaring dient bij een notaris aangevraagd te worden en kost veelal zo’n € 450,-. Er zijn maatschappijen die bereid zijn de eis van deze verklaring te laten vervallen indien de uitkering rechtstreeks aan de uitvaartonderneming overgemaakt kan worden.

Staat uw vraag er niet tussen?

Ster Uitvaartplanners helpt graag wanneer u zit met onbeantwoorde vragen. Twijfel dus niet en stel uw vraag aan ons.
We proberen u zo spoedig mogelijk te voorzien van een antwoord.